Lake Livin’

lake-livin-after

Project

Location:   Hutchins Lake in Fennville MI
Type: Land shaping/ Retaining walls
Year Completed:   2014

Description

The goal was to maximize this lakeside area of the property to gain the most usable space, including space by the waters edge they didn’t have before. Challenges were limited access with equipment and the grade change of 13’ form the walkout and 21’ from the side yard. 200 plus yards of soil was taken out of the hillside to gain space by the waters edge along with the removal of a 36” diameter oak tree hanging over the water.

Allan Block AB Europa was used for the wall material allowing us to gain the most usable space possible. Tears were built into the wall to aesthetically soften the wall and to limit the need for barriers. Stairs and landings were built in with lighting for easy and safe access down to the water. Pea stone, geo-grid and drain tile was used behind every wall to ensure it will pass the test of time. Every block was hand placed and many man hours went into this project with the limited access for equipment. Thank you to the guys who made this one possible!

Cedar Livin’

cedar-livin2

Project

Location:   Fruitport MI
Type:   Backyard Makeover
Year Completed:   2014

Description

Remove existing deck, add pergola, raised sitting and eating area, integrated hot tub, walkway from garage. This project added value to the property and an destination right out the back door. Something that keeps the kids and their friends at your house! The patio was Beacon Hill pavers by Unilock with a manufacturer warranty for life.

The pergola is solid rough sawn red cedar with and custom built arched beam, created by our Dream Craftsman. We designed and explored this project in 3D to problem solve and find opportunities. Install went according to plan and the front side of this house may see a similar upgrade in the near future!

Dream Hardscapes

dream-hardscapes-main

Project Description

Location:   Holland, MI
Type: Backyard Makeover
Year Completed:   2012

Goal:
Create an oasis in a confined fenced in area with neighbors on all sides, low long term maintenance, instant aged look, integrating 4 separate use areas, an old pool deck with new drainage, new finishes and an existing hot tub.

The Challenges

This was a very confined space with no access on property for equipment, an existing pool in the middle of the project site, resurfacing old pool deck and new so they match, installing 120,000 lbs of Pennsylvania field stone into a green space of only 2000 sq ft. with the only access from one side through a woods. There is a 3-4’ elevation change from the entry point to the pool deck level and we wanted something subtle, like it grew there and fit into the natural traffic flow of the space.

We used large boulder stones to raise the hot tub up to the deck level along with concrete block walls under the deck to hold the soil back. Then continued the wall around the back of the property  and incorporating the fire ring and patio into the shape of the wall. We used large boulders as seats around the fire ring for extra siting and a nice inviting feel. The wall uses planter beds built in to keep it soft and natural looking.

The concrete steps were poured between the larger rock to give a beautiful natural look. The old concrete and new were surfaced with a micro topping in a soft earth tone color to give a consistent look and beauty to the old pool deck. Drainage was installed through out including channel drains on the pool deck and french drains around the patios to contain the water on this tight site. Belgard pavers were used on the fire patio and sun deck to maximize the aesthetics and quality of the project.